Lood in je schoenen loopt niet lekker
Met lood in je schoenen naar je werk. We hebben allemaal wel eens minder zin maar hoe herken je dat je batterij in de gevarenzone raakt? Komt dit je bekend voor? Zondagnacht slechter slapen, je reistijd lijkt een langere weg te worden, avonden op de bank liggen zappen en jezelf vaker horen klagen over “wat er hier allemaal niet deugt”. Kortom, je bent niet de beste versie van jezelf en thuis vinden ze er ook wat van. In deze blog tips over hoe je de regie terugpakt waarbij je talenten kennen essentieel is. En net zo belangrijk: praktisch advies hoe je je energie ten allertijden beter bewaakt.
|
Het is een dunne scheidslijn tussen een paar weken hard werken, een project leiden onder of boven je niveau werken en structureel energieverlies. In het eerste geval tank je daarna weer bij, heb je ook andere leuke taken of een dijk van een leidinggevende die je bijstaat. De zaak is in balans. Aan de andere kant van die scheidslijn gebeuren andere dingen: je zoekt vaker collega’s op om te klagen, er komt weinig uit je handen, je gaat steeds meer tegen dingen opzien, laat je mening minder horen als het je niet bevalt en je korte lontje brandt thuis ook snel. Je voelt je beklemd en ziet geen mogelijkheden om het anders te regelen zodat je het wel leuk hebt op je werk. En het is niet alleen de werkinhoud, ook de context waarin je werkt geeft of ontneemt energie. Eind vorig jaar begeleidde ik een zeer kundige dame. Haar werkinhoud kon ze aan, ze had plezier in haar werk. Maar in een reorganisatie met een interimmanager die haar inbreng negeerde, en de functie die wezenlijk veranderde, verloor deze dame heel snel en veel energie.
Een paar minuten op de wc doet wonderen:
- Check je energie toestand gedurende de dag. Pak drie maal per dag 5 minuten in rust en stilte (de W.C is een prima plek) om na te gaan hoe het met je is. Wat denk je allemaal? Hoe voelt je lijf?
- Is dit in jouw werk lastig? Evalueer op vrijdag je week. Heb je gelachen? Hoe vaak was je chagerijnig? Wat was leuk, wat was moeilijk maar uitdagend? Wat gaf en nam energie en waarom?
- Wat ga je volgende week anders doen?
- Bespreek het met anderen en bespreek het met je leidinggevende. Ook daar kan je tegenop zien, ik begrijp het, maar toch doen. En dat begint met aangeven wat je nodig hebt.
- Onderzoek of je voldoende gebruik maakt van je talenten.
Je gelooft het niet: ik werkte ooit in een lab
In het Westen focussen we ons vooral op wat we niet kunnen, en dat ‘moeten we gaan ontwikkelen’. Je kent het vast van vroeger: een prima rapport met zessen, zevens en een enkele acht maar het ging thuis vooral over die ene vier. En hoe die omhoog te krijgen. En daar stopt het niet: studeren wat je ouders ook deden, of waar banen te over in zijn. Wat je talenten zijjn en hoe die maximaal in te zetten, is nog te weinig een leidraad in loopbanen. En ik verzeker je, werken met je talenten geeft de meeste energie. Werk gaat dan vanzelf en je hebt voldoende weerstand om met andere en onvermijdelijke tegenslagen om te gaan. Ik vraag in teams vaak hoeveel procent van de tijd op het werk mensen gebruik maken van hun sterktes, hun talent en de uitslag ligt gemiddeld onder de 40%. Ik werkte ooit als laborante omdat mijn zus dat ook deed. Achteraf kon ik verklaren wat ik er wel leuk aan vond: de afwisseling. Maar het duurde ook in mijn leven lang voordat ik wist wat mijn talenten waren.
In de ontwikkeling van mensen (in teams) gebruik ik TMA talentenanalyse. Heldere inzichten, betaalbaar en vooral: je kan er even mee vooruit. Van de 24 uur in een dag werk je er vaak acht. Dat is een derde van de tijd! Dan kan je werk maar beter leuk zijn. Dat dus.
Mijn missie in mijn werk is mensen met plezier naar hun werk te laten gaan. Daarom deel ik graag mijn inzichten, kennis en tips niet alleen in mijn praktijk en opdrachten voor diverse organisaties, maar nu ook via blogs. De volgende keer: waarom we het zo moeilijk vinden om zaken bespreekbaar te maken op het werk. En natuurlijk weer met praktische tips hoe je dat toch eens kan proberen.