Is jouw manager wel zo vreselijk?

Durf jij bij jezelf te onderzoeken of je manager echt zo vreselijk is? Heb je hem of haar duidelijk vertelt wat er bij je leeft? Je kwetsbaar opstellen is geen uiting van machteloosheid maar aangeven wat je wilt.

Ik knipte deze column ‘Een vreselijke manager overleven’, een paar weken geleden uit en hij bleef me aanstaren vanaf het prikbord in de keuken. Daarom een blog over de vraag of je manager wel zo vreselijk is. En: waarom het zo moeilijk is om zaken bespreekbaar te maken maar dat dat vaak wel werkt. Om die ‘vreselijke manager’ bijvoorbeeld op die manier in te laten zien wat er bij jou speelt. Dan kunnen de mooiste dingen ontstaan is mijn ervaring als coach. 
 

Samenwerken is best ingewikkeld. Ik help je er graag bij.

In mijn vorige blog stipte ik het ook aan: in het Westen is jezelf laten zien in je zwaktes ‘not done’. We willen allemaal graag succesvol en sterk zijn, in controle over de situatie. Met je manager het gesprek aangaan over het feit dat je last hebt van een aantal dingen die hij (voor het gemak een hij) doet of laat, voelt vaak angstig. Je hebt het idee dat er misbruik van gemaakt kan worden, dat je je jezelf in de kaart laat kijken. Nee, we buffelen liever nog maanden stilletjes door terwijl we ons niet gezien voelen, overruled worden in vergaderingen, en denken dat we er niet toe doen. Dan blijft de manager lekker ‘vreselijk’ en kruip jij nog wat verder in je schulp.

Kwetsbaar opstellen heet ook: vertellen wat je wilt

Jezelf kwetsbaar durven opstellen is geen uiting van machteloosheid maar een vorm van kracht. De manier waarop je het doet maakt het verschil. En hoezo is het kwetsbaar als je bespreekbaar maakt dat je het graag anders zou willen omdat je anders vastloopt? We gaan er vaak van uit dat de ander heel goed ziet wat er bij jou speelt, maar vertrouw me: dat is niet zo. Neem de ander en jezelf serieus door letterlijk uit te leggen hoe je je voelt en hoe dat zo is gekomen. Je hoeft niet je emoties breed uit te meten maar aangeven dat je boos, gefrustreerd, moe, verdrietig, onzeker of wat dan ook bent, haalt de lading er vaak meteen af. Zodat je door kunt gaan met te duiden wat daar de gevolgen van zijn. Dat je slecht slaapt, je notities zestig keer onnodig checkt, je juist langer over dingen doet dan normaal, je niet meer je mening durft te geven. En bedenk: elke leidinggevende vindt het belangrijk dat je effectief bent, lekker presteert en meedenkt. Wat jou daarin hindert wil hij weten.

Empathische managers: speld in hooiberg

In mijn ervaring hebben managers niet allemaal een hoge score op empathie. Deze competentie staat tegenwoordig wel in de top twee van belangrijkste leidinggevende kwaliteiten maar het is nu eenmaal zo dat we van deze functies ook vragen om snelle en harde besluiten te nemen, te reorganiseren en te ontslaan. 
Je kunt jouw manager makkelijk toetsen op een lagere score op empathie:

  • Praat hij veel en vaak?
  • Gebruikt hij korte, zakelijke bewoordingen?
  • Luistert hij wat minder en zie je hem zelden doorvragen en samenvatten?

Is dit aan de hand? Dan zal je zeker duidelijk moeten aangeven wat er bij jou speelt, wat je wilt en waarom. Help hem zijn rol naar jou toe beter uit te voeren! Moeilijk? Houd je bij de ik-boodschap, schrijf het desnoods helemaal uit, lees voor aan een vriend of collega en let op of de toon niet verwijtend is. Jezelf verplaatsen in de ander levert jou wat op!

De dino doet het niet zo slecht

In de uitgeknipte column beseft de schrijfster dat toen ze haar baan opzei om maar niet meer onder die vreselijke manager te werken, ze deze manager wel erg veel macht gaf. Haar oudere collega (de dino van de afdeling) maakte zich wat minder druk en plaatste wat er gebeurde in een groter geheel. Ik wil daar een belangrijk punt bij maken. We geven soms de ander veel macht en dichten hem of haar een grotere verantwoordelijkheid en invloed toe dan er werkelijk is. Hoe krijg je daar helder zicht op? Wat helpt jou om je vrij te voelen en in vrijheid te handelen? Samenwerken is soms best ingewikkeld. Ik help je er graag bij! 

'De kracht van kwetsbaarheid' van Brene Brown blijft een mooie Tedtalk die ik net als haar boek, graag aanbeveel. 

Mijn missie in mijn werk is mensen met plezier naar hun werk te laten gaan. Daarom deel ik graag mijn inzichten, kennis en tips niet alleen in mijn praktijk en opdrachten voor diverse organisaties, maar nu ook via blogs.  

Astrid Spanjaardt. Coaching zonder franje.