Een compliment zegt niet alles over je talent

Talenten halen een trucje met je uit. Je herkent ze vaak niet omdat je ze zo normaal vindt. Ik heb jaren mijn werk gebouwd rondom wat ik goed kan, en niet altijd met mijn talenten gewerkt. Zet jij je talenten goed genoeg in?

Ja, deze titel is een doordenkertje. Waarover je complimenten ontvang wil niet zeggen dat dat dus ook jouw talent is. Ik vertel je een persoonlijk verhaal. Zo’n tien jaar geleden, in dienst bij een werkgever, organiseerde ik met een collega talloze bijeenkomsten rond een thema. Dat verliep soepel en goed en we ontvingen veel complimenten. Toch knaagde het aan me. Ik had er niet echt plezier aan beleefd. Ik weet nog dat dit voor mij een moment was waarop ik dacht “Ik weet dat dit ik goed kan maar ik wil dit niet meer”. 

Een compliment krijgen is altijd fijn en geeft zeker de richting aan waar je talenten liggen, werkzaamheden waar je van gaat vliegen omdat ze vanzelf gaan. Maar het is nog best een weg om uit te zoeken wat je doet vanuit je hart, je talent of omdat het vroeger van je werd verwacht. Of dat je werk doet wat goed verdient en lof oogst maar langzaam uitput omdat je jezelf er niet in kwijt kunt. 
 


Als jij je talenten veel in je werk kwijt kan, dan vlieg je. Ken jij je talenten al?


Talent? Dit is toch gewoon?

Talenten halen een trucje met je uit. Je herkent ze namelijk niet snel bij jezelf. Je vindt het gewoon wat je doet, dit kan toch iedereen? Wat jij goed kan, gaat je vaak makkelijk af. Terwijl wij talenten vaak associëren met hoge inspanning, hele bijzondere prestaties. Maar talent kun je voor alles hebben. En het maakt jou uniek. Ik heb in mijn praktijk een jongeman die zijn studie aan het kiezen is. Vanaf zijn 14e weet hij dat hij Psychologie wil studeren en recent haalde hij het toelatingsexamen voor Psychologie op de UvA en werd geplaatst. Hij overwoog om toch maar Bedrijfskunde te gaan doen. Want dat toelatingsexamen was heel erg makkelijk gegaan, dus deze studie kon niet interessant zijn. Dat hij bijna 2.000 mensen achter zich liet, zag hij niet. We hebben een mooi gesprek gevoerd over zijn talenten. En in september start hij met Psychologie in Amsterdam.

Als ik het niet regel doet niemand het

Doen wat je goed kan of werken met je talenten is een verschil. Vanuit mijn jeugd komt deze innerlijke stem: als ik het niet regel, doet niemand het. Vanuit mijn kind perspectief dacht ik dat. Het is wel begrijpelijk als ik terugkijk, maar het is niet waar. Maar ik ben daardoor vroeg in mijn leven begonnen met de leiding te nemen, verantwoordelijkheid te pakken en alles te regelen voor anderen. Dat ging me goed af dus natuurlijk hobbelde dat door naar ruim 15 jaar werken in leidinggevende functies. En op een bepaald moment was ik het zat. In mijn opleiding tot coach leerde ik het verschil zien tussen dingen goed kunnen of er daadwerkelijk plezier aan te beleven. Ik geef nu leiding aan mezelf, en dat vind ik al een behoorlijke taak.

Ken jij jouw talenten?

In organisaties waar ik teams begeleid in hun wens om beter te presteren, fijner samen te werken en tijdens de individuele coaching gesprekken, kom we vaak weer uit op talenten. Weet jij welke jij hebt en durf je ervoor te kiezen? Kun je openlijk met je leidinggevende of collega’s bespreken waar je niet goed in bent en durf je dat ook niet te doen? Moe zijn, ontevreden, vastlopen, niet doorgroeien: de oorzaak ligt vaak in het feit dat je onvoldoende werktijd besteedt aan zaken waar je goed in bent. Of dat je in een omgeving werkt waar je niet floreert.

In de TMA talententest die ik aanbied, krijg je helder inzicht in jezelf. Die resultaten bespreken we samen zodat jij complimenten krijgt over jouw talenten!